L’ASSOCIACIÓ TRAVESSIA CATALUNYA NEDANT I LA PLATAFORMA ATUREM PROSPECCIONS DIUEN : PROU a les PROSPECCIONS SÍSMIQUES Blanes, 21 de desembre

Deixa un comentari

21 Desembre 2014 per aturemprospeccions

La Plataforma Aturem les Prospeccions a la Costa Catalana i l’Associació Travessia Catalunya Nedant  ha realitzat avui dia 21 a Blanes una acció reivindicativa per demanar l’aturada de les prospeccions sísmiques marines.

blanes

En l’acte s’ha llegit aquest manifest:

MANIFEST PER ATURAR LES PROSPECCIONS MARINES

La cerca de jaciments residuals de petroli sota el fons marí – igual que el fracking – només serveix per allargar l’agonia d’un model energètic caducat. Malgrat el clam de la ciutadania contra les prospeccions marines, els nostres governs semblen tenir clar que l’aposta de futur és el petroli sigui com sigui. I per aquesta raó, els projectes de prospeccions amenacen més de 20.000 quilòmetres quadrats de superfície marina a l’Estat Espanyol.

Què són les prospeccions?

Es tracta d’un procediment utilitzat per localitzar estructures geològiques susceptibles de contenir hidrocarburs. Es realitza en dues fases:
1. exploracions sísmiques: s’emeten unes ones acústiques (amb canons d’aire o “air-guns”) de 215 dB (o més) que travessen tota la superfície aquàtica i penetren al subsòl.
2. sondejos físics: realitzen perforacions que utilitzen minerals i productes químics que es llencen directament al mar i formen un fang oliós amb els residus de la perforació.

On les volen realitzar a Catalunya?

Hi ha tres projectes ara mateix plantejats, que
abracen des de 31Km de la Costa Brava (en el punt més proper a 13Km del Cap de Creus) i s’estenen cap al sud (a uns 20 Km de la costa menorquina), i un altre a les costes del Delta de l’Ebre.

Què ens preocupa

Cal recordar que el Mediterrani és el segon mar tancat més gran del món i com a tal posseeix un alt valor ecològic per les innumerables espècies endèmiques a més d’una gran susceptibilitat als canvis que s’hi produeixen. Els principals efectes estudiats sobre la flora i fauna són:

S’enclava directament sobre el corredor de migració de cetacis (balenes, catxalots, dofins, etc.), que es comuniquen mitjançant ones sonores i els air-guns alteren el curs de les seves activitats naturals de supervivència i comunicació, i els poden arribar a provocar ferides internes o, fins i tot, la mort.
El fang oliós resultant de la segona fase resulta mortífer per a la fauna del fons marí (fanerògames marines) com la Posidònia oceànica o la Cymodea nodosa (que són les zones d’alimentació i cria al nostre mar)
Es troba a la zona de distribució de la tortuga babaua (Caretta caretta) a la que poden interferir a la migració i es poden produir danys orgànics viscerals o de la closca.

També hi hauria efectes sobre els sectors econòmics de la zona, com el turístic i especialment sobre la pesca (ja que les ones sonores provoquen canvis al comportament dels peixos i danys a la bufeta natatòria, oïda interna, ulls i línia lateral).

Situació actual

Hi ha hagut mobilitzacions populars al llarg de tot el territori català conjuntament amb altres zones afectades (Comunitat Valenciana, Illes Balears i Illes Canàries), i s’han presentat al·legacions per part de nombrosos col·lectius ecologistes i ciutadans.
Hi ha evidències de prospeccions il·legals a les Balears a l’època de migració dels rorquals comuns. L’empresa no ha tingut en compte els processos legals, la opinió popular ni ha complert les condicions que s’establien a la petició de respectar els períodes migratoris i èpoques de reproducció de l’època primaveral.
A les costes de la Comunitat Valenciana, en concret a dues zones entre València i les Balears, s’han concedit els permisos per realitzar les prospeccions.
S’han concedit permisos per realitzar prospeccions marines a Tarragona, al costat de l’actual planta de petroli de Repsol que ha tingut importants vessants i sancions.
S’han concedit i iniciat les prospeccions marines a les Illes Canàries amb un fort clamor popular i del govern canari en contra, i ja s’han detectat dos cetacis morts.
Aquesta mateixa setmana s’ha fet públic que la modificació de la llei d’hidrocarburs que tramita el Consell de Ministres del govern espanyol inclourà un nou impost sobre l’explotació de petroli i gas que, en el cas de les explotacions marines, beneficiarà a la comunitat més propera, per així intentar minvar l’oposició de les autonomies i de la societat civil

Demandes i objectius compartits

Exigim rebre tota la informació amb transparència per part de les institucions públiques. Volem tenir el dret a poder decidir sobre el futur del nostre patrimoni de forma democràtica i participativa, i que es tingui en compte per igual a tots els sectors de la nostra societat sense cap tipus de preferència o conveniència per a uns pocs.

Diem no a les prospeccions marines perquè no volem destruir més el medi natural ni les economies locals que viuen de la pesca i del turisme. Diem no al petroli i a aquesta economia petroli-dependent. Lluitem i exigim un nou model energètic: basat en la reducció del consum, la descentralització, la gestió pública o comunitària i la utilització d’energies netes i renovables.

Denunciem l’intent de subornar a la societat civil i als agents polítics, “untant-los” amb els diners que presumptament reportaria l’extracció d’hidrocarburs. La nostra salut, el nostre medi natural no està en venda!

Considerem que això ens afecta a tots i totes per igual, per això us demanem que seguiu lluitant i mobilitzant-vos per dir #stopprospeccions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 27 other followers

%d bloggers like this: